c03

O fagu palasitika vaivai e fa'asusu le fiaselau o vaila'au i vai inu

O fagu palasitika vaivai e fa'asusu le fiaselau o vaila'au i vai inu

O suʻesuʻega talu ai nei na faʻaalia ai faʻalavelave e uiga i aʻafiaga faʻalesoifua maloloina o le inu vai mai fagu palasitika, ma o loʻo popole saienitisi o vailaʻau o loʻo tafe i totonu o le vai e ono i ai ni aafiaga le iloa i le soifua maloloina o tagata. latou te faamatuu atu i totonu o le vai ma aisea e le lelei ai le pasi atu i totonu o le masini fufulu ipu.
O le suʻesuʻega, na faia e tagata suʻesuʻe i le Iunivesite o Copenhagen, na taulaʻi i ituaiga o fagu faʻafefe vaivai o loʻo faʻaaogaina i taʻaloga. fe'avea'i i totonu o le vai inu o lo'o latou umia, o lea na latou faia ai ni fa'ata'ita'iga e fa'atumu ai nisi o avanoa.
O fagu vai inu fou ma tele faʻaaogaina na faʻatumuina i vai paipa masani ma tuʻu e nofo mo le 24 itula aʻo leʻi alu ma pe a maeʻa le taamilosaga o le fufulu ipu. pe a uma ona fufulu e lima i vai paipa.
“O le mea fasimoli i luga o le mea na sili ona faamatuu mai pe a uma le fufuluina o masini,” o le tala lea a le tusitala taʻitaʻi o Selina Tisler. “O le tele o vailaʻau mai le fagu vai lava ia o loʻo iai pea pe a uma le fufuluina o masini ma faʻamama faaopoopo. O mea sili ona oona na matou mauaina na faia moni lava ina ua uma ona tuʻu le fagu vai i totonu o le masini fufulu ipu - masalo ona o le fufuluina e faʻavaivaia ai le palasitika, lea e faʻateleina ai le pisa."
Sa maua e saienitisi le sili atu i le 400 mea eseese i totonu o le vai mai mea palasitika, ma sili atu i le 3,500 mea mai le fasimoli fufulu ipu. e le iloa lo latou oona.
“Na faateʻia i matou i le tele o vailaʻau na maua i totonu o le vai ina ua uma le 24 itula i totonu o le fagu,” o le tala lea a le tusitala suʻesuʻe Jan H. Christensen. “E fiaselau mea o lo'o i totonu o le vai - e aofia ai mea e le'i maua muamua i totonu o le palasitika, ma mea e ono afaina ai le soifua maloloina. A maeʻa le taamilosaga o le fufulu ipu, o loʻo i ai le faitau afe o vailaʻau."
O mea na maua e le au saienitisi faʻataʻitaʻiga e aofia ai photoinitiators, molelaʻau iloa e iai aʻafiaga oona i meaola ola, e ono avea ma carcinogens ma endocrine disruptors. Na latou maua foʻi mea faʻamalulu palasitika, antioxidants ma faʻamaʻi faʻamalo faʻaaogaina i le gaosiga o palasitika, faʻapea foʻi ma le diethyltoluidine (DEET), e sili ona taatele o lo'o galue i le namu.
E talitonu saienitisi e na o ni nai mea na maua na faʻapipiʻiina ma le loto i ai i fagu i le taimi o le gaosiga. ia liua i le DEET pe a leaga.
"Ae e oo lava i vailaʻau lauiloa o loʻo faʻaopoopoina ma le loto i ai e le au gaosi oloa, naʻo se vaega o le oona na suʻesuʻeina," o le tala lea a Tissler. .”
O le suʻesuʻega e faʻaopoopo i le faʻatupulaia o suʻesuʻega i le auala e faʻaaogaina ai e tagata le tele o vailaʻau e ala ia latou fegalegaleaiga ma oloa palasitika, ma faʻaalia atili ai le tele o mea e le o iloa i totonu o le fanua.
“Matou te popole tele i le maualalo o vailaau e tineia ai manu faalafua i vai inu,” o le tala lea a Christensen.” Ae a matou sasaa vai i totonu o se atigipusa e inu ai, matou te le faatuai lava e faaopoopo le fiaselau po o le afe o mea i le vai. E ui lava e leʻi mafai ona matou fai atu pe o mea o loʻo i totonu o le fagu toe faʻaaogaina o le a afaina ai lo matou soifua maloloina, ae o le a ou faʻaaogaina se tioata poʻo se fagu uʻamea lelei i le lumanaʻi.


Taimi meli: Mati-12-2022